top of page

Hoe onderhandel je je salaris?

  1. Er is altijd onderhandelruimte

  2. Bereid je goed voor

  3. Weet wat je waard bent

  4. Weet wat je wilt

  5. Gooi je eigen glazen niet in

  6. Er is meer dan geld alleen


Hoe onderhandel je over je salaris bij een nieuwe baan

Eén van de lastigste aspecten in de zoektocht naar een nieuwe baan, is het onderhandelen van je salaris. Het is niet iets wat je dagelijks doet, je wilt een goede indruk maken op je toekomstige werkgever terwijl de salarisonderhandeling puur zakelijk is en je vindt het lastig om in te schatten wat je waard bent en kunt vragen. Volg deze tips van een ervaren recruiter om als een pro aan de onderhandeltafel te zitten.

  1. Er is altijd onderhandelruimte: als je nieuwe werkgever je een aanbod doet, weet dat er altijd onderhandelruimte is. Accepteer dit aanbod dan ook niet gelijk maar doe een tegenbod die 10% hoger ligt dan wat je wenst. Als je werkgever hiermee akkoord gaat, dan is dat mooi meegenomen. Mocht dit niet het geval zijn, dan is er nog de ruimte om elkaar tegemoet te komen.

  2. Bereid je goed voor: weet wat de salarisindicatie is voor de nieuwe functie. Als deze niet in de vacaturetekst staat vermeld, vraag dit dan voorafgaand na bij de contactpersoon. Mocht je voor een vervolggesprek worden uitgenodigd, bereid je voor op een eventuele arbeidsvoorwaardengesprek zodat je hier niet door wordt overvallen.

  3. Weet wat je waard bent: dit kan op twee manieren geïnterpreteerd worden 1) wat is een marktconform salaris voor deze baan en 2) wat is mijn ervaring en kennis waard? Voor het eerste kun je gebruik maken van een salarisvergelijker van bijvoorbeeld

loonwijzer of intermediair terwijl je voor het tweede aspect kijkt naar de meerwaarde die je hebt voor je nieuwe werkgever.

  1. Weet wat je wilt: stel voor jezelf vast wat het minimum is wat je wilt verdienen en bereid argumenten voor waarom dit het geval is. Op die manier word je minder makkelijk overvallen.

  2. Gooi je eigen glazen niet in: soms wordt er naar je huidige salaris gevraagd en op basis daarvan een ‘passend aanbod’ gedaan - lees: wat is het minimumbedrag waarvoor je over wilt stappen? Weet dat dit privé informatie is en niet relevant omdat het salaris per sector, soort organisatie, grootte van de organisatie én regio enorm kan verschillen.

  3. Er is meer dan geld alleen: naast je salaris kun je ook over je secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelen. Te denken valt aan flexibele werktijden, extra vakantiedagen, reiskostenvergoeding of een telefoon/laptop/auto van de zaak. Dit kan soms zoveel meer waard zijn dan extra inkomsten.



Comments


bottom of page